söndag 24 mars 2013

Svart Vitlök


Svart vitlök


Den svarta vitlöken kommer ursprungligen från Korea (tror man)
Det är en helt vanlig vitlök som är jäst och sedan torkad under lång tid och. Hur smakar den ? jag vet inte men jag läser mig till att den svarta vitlöken har en fyllig och söt smak  Den typiska starka vitlökssmaken och doft är borta och har ersatts med en melass lite söt,  en balsamvinäger karaktär. Russinklibbigt kompakt, söt, fyllig och sprängfylld av umamiämnen "den femte smaken". Typ, låter spännande, får jag tag på en svart vitlök får man väl prova, misstänker att man måste in på någon saluhall i Stockholm för att hitta den !
 
 
 
 
 Men här har jag ett recept för att göra den spännande svarta vitlöken själv

Hur du gör Svart Vitlök

Du behöver
Massor av hela vitlökar, en ugnsäker form med lock (gärna en gammal lergryta från 70talet)
Ugnsfolio

 
Instruktioner

Lägg i så många hela, oskalade vitlök lökar som du vill i en ugnssäker form.

Svep om den ugnssäkra formen med aluminium folio. Du bör packa in den så tätt som möjligt

Placera behållaren noga  insvept i en ugn på cirka 60 grader.

Lämna behållaren att jäsa i varm ugn under 40 dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den tysta frukten banan.

  D et var en gång då radion var ny och spännande, då gick man hem till grannen som hade en apparat och lyssnade. Det var inte lätt att ratt...